Geluidstraining

We gaan weer richting het einde van het jaar. December is een maand vol feestelijkheden, maar ook een maand vol geluiden met als ultiem geluidsevenement Oud & Nieuw. Voor veel honden is dit een moeilijke periode. Zeker voor honden die al vuurwerk en/of geluidsangst hebben. Wil je je maatje helpen, of wil je ervoor zorgen dat je pup zonder vuurwerkangst blijft, dan kan geluidstraining helpen.

Beginnen met geluidstraining:

Zorg ervoor dat je dier rustig is en op een plaats ligt waar hij zich comfortabel voelt. Hou ook een beloning of zijn favoriete speeltje bij de hand. Zorg er ook voor dat je dier naar zijn verstopplek kan wanneer hij dit wenst.

  1. Speel het eerste geluidsfragment af op het startvolume.
  2. Als je dier reageert op het geluid:
    • Stop het audiofragment
    • Geef geen aandacht aan je dier
    • Probeer het later opnieuw, wanneer je dier terug rustig is.
  3. Als je dier NIET reageert op  het geluid:
    • Beloon hem voor zijn kalme gedrag
    • Laat het fragment 1 minuut spelen en stop het daarna.
    • Speel het fragment later (of de volgende dag) opnieuw af, maar laat het dan één minuut extra spelen (2 minuten).
  4. Herhaal dit elke dag totdat je dier rustig blijft gedurende het volledige audiofragment. Je kan het ook een langere tijd afspelen (10-15 minuten)
  5. Elk geluidsfragment kan je verschillende keren per dag afspelen, zolang het dier kalm is bij aanvang van de geluidstraining. Om een goed resultaat te bekomen moet er minstens 1 keer per dag worden getraind.
  6. Begin terug bij stap 1 maar met een licht verhoogd volume. Start terug met 1 minuut en voeg bij iedere volgende training steeds 1 minuut extra toe.
  7. Blijf het volume op een trage en gecontroleerde verhogen tot je hond of kat kalm blijft bij een realistisch volume. Zorg ervoor dat je dier rustig blijft bij dit geluidsfragment en verhoogd volume vóór je start met het tweede geluidsfragment.
  8. Begin terug vanaf stap 1 wanneer je met het tweede geluidsfragment aan de slag gaat. Vergeet niet om het volume terug goed af te stellen.
  9. Wanneer je dier rustig blijft tijdens het tweede fragment met vuurwerkgeluiden (op een realistisch volume, meerdere keren per dag, op verschillende tijdstippen), speel dan het derde geluidsfragment af.
Vuurwerkgeluiden 1
Vuurwerkgeluiden 2
Vuurwerkgeluiden 3

Tips & tricks

  • Voer de geluidstraining uit in verschillende ruimtes, zo leert je dier dat luide knallen onvoorspelbaar zijn.
  • Zorg ervoor dat er af en toe ook andere mensen aanwezig zijn tijdens de geluidstraining. Wissel ook af tussen verschillende tijdstippen.
  • Laat jouw dier het tempo aangeven, ook al gaat het traag. Wanneer je jouw huisdier dwingt zal de geluidstraining niet het gewenste resultaat geven.
  • Reageer zelf niet op de vuurwerkgeluiden.
  • Voer geen geluidstraining uit op dagen wanneer er vuurwerk wordt verwacht.
  • Er is medicatie die je huisdier kan helpen tijdens de geluidstraining waardoor er sneller resultaat kan worden geboekt.