Welkom bij Dierenkliniek Hoogezand

Zomer

hangmatTijdens de vakantieperiode blijft Dierenkliniek Hoogezand normaal geopend.

In de vakantie van Nanine Meijer en Ivo Tanck (1 t/m 21 augustus) zal onze vaste waarnemer Pieter de Boer de patiënten behandelen.

We wensen alle dieren en hun baasjes een fijne vakantie!

Sterfte bij konijnen gesignaleerd door VHD

Konijn

Recent zijn er meldingen geweest van sterfte bij zowel tamme als wilde konijnen. Oorzaak is de konijnenziekte VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease). Wij adviseren om jaarlijks te vaccineren tegen VHD (en Myxomatose). Enkele van de gemelde gevallen betrof echter ook gevaccineerde konijnen. Inmiddels is aangetoont dat het gaat om VHD-2, een variant die niet in het normale vaccin zit. Op de website van de Universiteit Utrecht staat aanvullende informatie.

Voeding: wel of geen vers vlees?

Wolf

Geregeld krijgen wij vragen over voeding en geven wij ook speciale dieetadviezen in verband met ziekte. Bij honden gaat het de laatste tijd veel over het voeren van vers (onverhit) vlees in plaats van droogvoer (brokken). Onze collega’s van het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam hebben een heel informatief stuk geschreven over de voor- en nadelen van zogenaamde “Vers Vlees Voeding”.

In verband met de problemen met de hygiëne en mogelijke verkeerde gehaltes aan voedingsstoffen adviseren wij in het algemeen geen onverhit en/of zelfbereid voer te geven. Voor vragen kunt u natuurlijk altijd contact opnemen.

Verantwoord antibioticumgebruik

antibioticaHet gebruik van antibiotica is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. De laatste jaren is er een toenemende bezorgdheid over bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica (resistentie). Dit is een probleem bij mens en dier. Daarom is het gebruik van antibiotica (nog) strikter geregeld en zijn richtlijnen en regels aangepast.

Binnen Dierenkliniek Hoogezand zijn wij actief betrokken bij het verantwoorde gebruik van deze middelen. Wat betekent dit voor u? Het kan zijn dat voor bepaalde aandoeningen van uw huisdier andere of geen antibiotica worden voorgeschreven. Ook is het vaker nodig een bacteriekweek in te zetten.

Ook u kunt bijdragen! Gezonde dieren kunnen infecties beter zelf bestrijden. Dus een goede verzorging en voeding is erg belangrijk en vaccinaties voorkomen ziektes. Volgt u bij medicijnen onze instructies goed op en maak de kuur volgens voorschrift af! Met vragen over antibiotica of andere medicijnen kunt u altijd bij ons terecht.

Nieuw: Digitale Röntgen

Röntgen Vorige maand hebben wij ons nieuwe röntgensysteem in gebruik genomen. Het “oude” systeem had de geest gegeven. Naast een nieuw röntgentoestel hebben we nu ook een digitaal ontwikkelsysteem. Dat levert voor ons veel voordelen. De foto is sneller gemaakt en hoeft ook minder vaak opnieuw. We werken niet meer met chemicaliën om de foto’s te ontwikkelen. En de foto’s zijn nu snel en haarscherp op de computer te bekijken en te archiveren. Hopelijk heeft uw dier ons systeem niet te vaak nodig, maar als het toch zo is staan wij weer voor u klaar!